Blomqvist / Utstillinger / Tidligere utstillinger / Sjelevenner: prosesser på papir - Ryszard Warsinski & Päivi Laakso

Utstillinger

Se katalog SE KUNSTKATALOG HER   
Åpner: lørdag 25. juni 2016 kl 14.00

UTSTILLING AVSLUTTET Sjelevenner: prosesser på papir - Ryszard Warsinski & Päivi Laakso

Blomqvist Kunsthandel åpner dørene hele sommeren. Dette markerer vi med å vise to kunstnere som har gjort Norge til sitt andre hjemland – polske Ryszard Warsinski og finske Päivi Laakso. De representerer to ulike generasjoner, men har en rekke fellestrekk. For Päivi Laakso ble Warsinski en mentor og inspirator. Laakso var så heldig å knytte vennskapsbånd med Warsinki de siste årene han levde. Hun fikk innblikk i hans anarkistiske livsholdning og stiftet bekjentskap med hans fabulerende, surrealistiske og til dels upolerte billedkunst.

Ryszard Warsinski kom til Norge i 1964, han var nylig uteksaminert fra kunstakademiet i Warszawa. Det var kjærligheten til den norske billedkunstneren Brit Fuglevaag som trakk ham opp med røttene og inn i en ny tilværelse i Norge. Warsinski etablerte seg og stiftet familie, han ble både en utfordring og en inspirasjon for sine norske kollegaer. I en tid hvor det abstrakte maleriet var i ferd med å feste seg, var Warsinskis figurasjoner og vilje til å eksperimentere med nye teknikker og uttrykk en provoserende skikkelse – men en karakter som også nøt stor respekt i miljøet. Han deltok på gruppeutstillingen Visuelt på Blomqvist i 1973 med tre arbeider og ble kjøpt inn av Riksgalleriet og Norsk Kulturråd – et tegn på at den unge kunstneren høstet anerkjennelse.

Utstillingen i sommer konsentrerer seg om Warsinskis prosesser på papir. Blomqvist viser forstudier, skisser og ferdigstilte arbeider som peker mot nøkkelverk i hans produksjon. Utvalget støtter seg på innlånte verk fra private samlere, deler av utstillingen er til salgs.

Päivi Laakso har hovedfag i farge fra Statens håndverks- og kunstindustrihøyskole, hun studerte videre på skulpturlinjen ved Kunstakademiet og ble uteksaminert i 2000. Med en så tung, omfattende og tverrdisiplinær utdannelse har hennes kunstnerskap åpnet for et utvidet kunstbegrep. Hennes burleske, fabulerende og ekspressive kunst omfatter tegning, maleri, keramikk, performance, installasjoner og skulpturer. Hun har stilt ut nasjonalt og internasjonalt og var den første som mottok Weidemann prisen og fikk årets kunsttalent pris i 2001. Hennes utsmykninger finner man fra Høgskolen i Bergen på oppdrag fra KORO til Finnfjordbotn videregående skole i nord.

Hennes forfattergjerning, utsmykningsoppdrag og utstillingsvirksomhet er omfattende, Galleri Brandstrup i 2007, separatutstilling i Galleri Gann i Sandnes og gruppeutstilling i Bergen i 2015.

Utstillingen hos Blomqvist viser både kunstneriske tilbakeblikk og nyere arbeider. Utstillingen er en salgsutstilling med enkelte arbeider i privat eie.

Velkommen til oss under Oslo Kulturnatt 16. september.

Ryszard Warsinski utstillingen forlenges og vi inviterer i anledning Oslo Kulturnatt til en omvisning med fokus på kunstneren og prosesser på papir kl. 20.
 Nedre sal krydres med andre bilder fra norsk kunsthistorie.

Visning

ÅPNER: lørdag 25. juni kl. 14.00

man-fre 11.00-17.00

lør-søn 12.00-17.00

Utstillingen står frem til 28. august.

*Ryszard Warsinski utstillingen er forlenget til 18. august