Blomqvist / Nettauksjon / Erik Kjær

Erik KjærKategorier

Erik Kjær må med rette kunne betegnes som et multitalent; skulptør, tegner, grafiker, formgiver, designer, forfatter, journalist, fotograf, reklamemann. Det er en stor glede for Blomqvist å kunne presentere denne spesialauksjonen over verk av Erik Kjær, som både viser noe av bredden i hans kunstnerskap, men også mange av hans viktigste verk.

Erik Kjær Andersen ble født i Danmark i 1926 og døde i 2018. Han kom til Norge i 1947 og arbeidet først som skipsbygger og -tegner, senere i reklamebransjen før han fra 1972 viet seg til kunsten på fulltid. Han stilte ut flere ganger i Galleri Gromholt i Oslo på 1970-tallet, galleriet som blant annet introduserte Victor Vasarely i Norge, og høydepunktet i karrieren var en stor utstilling på Henie Onstad Kunstsenter i 1973. Skrapmetall er Kjærs foretrukne materiale, og arbeidene viser en sterk innflytelse fra afrikansk og precolumbiansk kunst, samt taoisme og østlig filosofi. I et intervju i 1973 uttalte han: «Jeg er mest glad i Østens filosofi fordi den fremdeles har mysteriet i seg. Vestens virker rent intellektuell.» Dualismen i tilværelsen og de harmonier, eller spenninger, som oppstår når motstridende krefter møtes, er et gjennomgående tema han utforsker. Både humor og erotikk er også sterkt tilstedeværende i mange arbeider. I en omtale av utstillingen på Høvikodden skriver Einar Granum: «Et maskineri i bevegelse er jo det rene eldorado for erotisk symbolikk med alskens stempelbevegelser, veivaksler, snurrebasser, forgassere og oljetilførsler. Og Erik Kjær har ikke uten humor benyttet seg av en viss teknisk detaljrikdom til sitt formmessige innhold..» Videre: «Den rent potensielle streben bak verkenes ideverden kunne tyde på at kunstneren gjerne så at figurene formerte seg, der de stadig befinner seg i grenselandet mellom det potente og det impotente.»

I tillegg til skulpturer byr auksjonen på flere tusjtegninger, serigrafier og en prototype til en stol Kjær designet. La oss avslutningsvis gjenta Einar Granums ord fra 1973: «Potens eller impotens – spøk eller alvor: Erik Kjær er en fruktbar billedskaper av gudenes nåde.»

Se objekter som
Vis 25 | 50 | 100