Blomqvist / Nettauksjon / Vindusemalje, plique-à-jour

Vindusemalje, plique-à-jourKategorier

Teknikken baserer seg på at transparent emalje fylles mellom metalltråder uten bunn, og deretter brennes i ovn, slik at emaljen slipper igjennom lys. På slutten av 1800-tallet var vindusemaljeproduksjonen i Norge sterkt påvirket av stilidealene i kontinental-Europa og Russland, men litt etter litt ble arbeidene mer selvstendige og anerkjent som typisk norske.

Oppblomstringen av emaljekunsten i Norge kunne ikke ha skjedd uten dyktige gullsmeder som visste å utnytte mulighetene som lå i emaljen. Verdt å nevne i denne sammenheng er Oluf Tostrup og Torolf Prytz som arbeidet i gullsmedfirmaet J. Tostrup, samt David-Andersen med sine medarbeidere Gustav Gaudernack og Johan Lund. I dragestilens ånd var det særlig én gullsmed som stod fram, bergensmesteren Marius Hammer. Det var særlig vikingskip og kåser som ble hans kjennetegn.

Fra de norske gullsmedene finner vi arbeider både innenfor den kontinental-Europeiske art-nouveau-stilen og den særnorske dragestilen. Samtidig finnes det arbeider som baserer seg mer på middelalderens formspråk. Auksjonen under inneholder et utvalg arbeider i alle disse stilartene.

Se objekter som
Vis 10 | 25 | 50