Blomqvist / Nettauksjon / Siste sjanse / Ordenstegn - Legion of Merit

Nettauksjon

Objektnummer 124171-3
Utstilt Utlevert
X

Følg objektet

Dersom du ikke er registrert kan du følge objektet på e-post. Dersom du registrerer deg kan du velge om du ønsker å bli varslet på mail eller kun på din medlemsside. Du kan registrere deg her. Du vil bli varslet 24 timer før auksjonen er over og når det blir avgitt første bud.

Varslingsinnstillinger dersom du ikke er medlem

Bli medlem

Varslingsinnstillinger for medlemmer

Objektet vil registreres på min side. Velg mellom følgende varsling i tillegg:

Ordenstegn - Legion of Merit

 • Tilslag

  3 500 NOK

  Vurdering 5 000 - 7 000 NOK

  Auksjonen er avsluttet

  Slutt 06.08.2019 20:53

  Objektet kan sendes med post i Norge for 375 NOK. For forsendelse og pris til utlandet vennligst kontakt forsendelse@blomqvist.no

English description

Ordenstegn - Legion of Merit

Kommandørs grad ("Degree of Commander").

Halskors i forgylt sterling sølv, med emalje i rødt, hvitt og blått.
Revers med midtfelt gravert med mottagers initialer FVBH.

Originalt etui, merket Arrow. Perm med diplom og begrunnelse, datert 1987.

PROVENIENS: General Fredrik V. Bull-Hansen (1927-2018)
Privat eie

LEGION OF MERIT
Legion of Merit er en militær medalje fra USA innstiftet 20. juli 1942 av USAs kongress. Den tildeles personer som har vist eksepsjonell fortjenestefull innsats ved utførelsen av fremragende tjeneste og dåd. Medaljen kan utdeles til både amerikanske og utenlandske personer.

Legion of Merit ble etablert for at USA skulle kunne hedre innsats under andre verdenskrig på tilsvarende måte som Storbritannia og Frankrike kunne med ordener som Order of the Bath og Æreslegionen. Imidlertid er ikke Legion of Merit organisert som en orden, med institusjoner som ordenskansler eller ordenskanselli, og omtales derfor som en medalje eller utmerkelse i stedet. Legion of Merit bærer likevel en rekke likhetstrekk med ordener, i særdeleshet Æreslegionen, som den er utformet etter modell av.

Etter hvert som andre utmerkelser er innført, har Legion of Merits status avtatt. Den rangerer nå som en fortjenstmedalje på mellomnivå blant USAs militære utmerkelser, etter Defense Superior Service Medal, men foran Distinguished Flying Cross.

Opprinnelig var Legion of Merit inndelt i fire trinn for alle mottagere. Dette ble endret slik at utmerkelsen tildeles i én klasse for borgere av USA, og i fire klasser bare for utlendinger:
Øverstkommandør (chief commander)
Kommandør (commander)
Offiser (officer)
Legionær (legionnaire)

Insigniene for Legion of Merit består av et rødkantet hvitemaljert kors med fem armer formet som korsendene i et malteserkors og med kuler i spissene. Midtmedaljongen er blå og bærer tretten hvite stjerner, tilsvarende som i USAs riksvåpen. Medaljongen er omgitt av en bord i gull. Borden er besatt med skymønstre. Korset er lagt på en laurbærkrans og har korslagte piler i korsvinklene.

Utmerkelsestegnene er i hovedsak like av utforming, men varierer i størrelse og bæres i ulike typer bånd. Båndet er rødt med smale hvite kantstriper. Utmerkelsene for legionærer og offiserer er like, men offiserer har en liten versjon av utmerkelsen plassert på båndet. Kommandører bærer utmerkelsen i bånd rundt halsen, mens øverstkommandører bærer utmerkelsestegnet på brystet.

Tjenestegjørende i USAs militære styrker mottar insignier tilsvarende legionærtrinnet for utlendinger. Gjentatt tildeling markeres ved eikeblad på båndet for tjenestegjørende i hæren og luftforsvaret, med stjerner for tjenestegjørende i marinen, marinekorpset og kystvakten.

Legion of Merit ble innført for å kunne belønne innsats som ikke fant sted i strid eller som ikke nådde opp til høyere utmerkelser. Tildeling til utlendinger skjer etter rang, slik at stats- og regjeringssjefer utnevnes til øverstkommandør. Det er foretatt femten slike tildelinger. I tillegg er øverste grad også tildelt fremtredende utenlandske militære ledere. Til kommandørgraden utnevnes i hovedsak utenlandske forsvarssjefer, sjefer for forsvarsgrenene i andre land, samt forsvarsattachéer. Andre utnevnes til legionærgraden. Legion of Merit er en av de utmerkelser USA hyppigst tildeler utlendinger.

Høyeste grad tildeles av presidenten, mens lavere grader tildeles av USAs forsvarsminister etter å ha rådført seg med utenriksministeren.

Flere nordmenn er tildelt Legion of Merit, blant dem kronprins Olav, som ble tildelt utmerkelsen for sin innsats som forsvarssjef 1944–45. Andre mottagere er Herman Fredrik Zeiner-Gundersen, Hjalmar Riiser-Larsen, Bernt Balchen, Skule Storheill, Edvard Christian Danielsen, Per Askim, Wilhelm Mohr, Charles Oluf Herlofson, Fredrik Bull-Hansen, Svein Heglund ,Haakon Bruun-Hansen, Lars Saunes, Peter L. Nissen og Per Sverre Opedal.


This text is automatically translated by Google, and Blomqvist does not guarantee that the translation is correct and can not be hold responsible for any action based on the translation.

Budhistorikk

Budgiver Tidspunkt Beløp
4614202 06.08.2019 20:49:50 3 500 NOK
4557864 06.08.2019 20:47:40 3 400 NOK
4614202 06.08.2019 20:45:00 3 300 NOK
4557864 06.08.2019 09:01:58 3 200 NOK
4614202 06.08.2019 20:44:33 3 100 NOK
4557864 06.08.2019 09:01:58 3 000 NOK
X

Tips en venn!

Ordenstegn - Legion of Merit

Informer en venn om dette objektet