Blomqvist / Nettauksjon / Våpen og militaria / Tessak

Nettauksjon

Objektnummer 121879-2
Utstilt Sone 3, Rolfsbuktveien 4 e-f.Fornebu
X

Følg objektet

Dersom du ikke er registrert kan du følge objektet på e-post. Dersom du registrerer deg kan du velge om du ønsker å bli varslet på mail eller kun på din medlemsside. Du kan registrere deg her. Du vil bli varslet 24 timer før auksjonen er over og når det blir avgitt første bud.

Varslingsinnstillinger dersom du ikke er medlem

Bli medlem

Varslingsinnstillinger for medlemmer

Objektet vil registreres på min side. Velg mellom følgende varsling i tillegg:

Tessak

 • Gi bud

  Neste mulige bud

  18 000 NOK

  VL
  Vurdering 20 000 - 30 000 NOK
  Tid igjen

  Gi bud

  Slutt 17.12.2018 20:01

  x

  Du er ikke innlogget

  Du må være innlogget for å kunne legge inn bud.

  Logg inn   Registrer deg

  Objektet kan sendes i posten 375 NOK. (Gjelder postforsendelse i Norge. For pris til utlandet, kontakt forsendelse@blomqvist.no)

English description

Tessak

A-type.

Rikt formet kurvfeste med punslede fortykkede partier på håndbøylene og parerstengenes tupper. Knapp mangler, og er erstattet med en flat plate med flat nitteknapp. Tombøyle.
Enkel grepskavl i tre. Klingen med en blodrand. Tre ulike smedmerker på klingen. Spissen med "gjeddenebb".
Ca. 1600.

TESSAK
Tessaken er av syd-tysk eller østerriksk opprinnelse og kom i bruk på midten av 1500-tallet som et allment våpen egnet for stikk og hugg. Dette våpenet ble innkjøpt av kong Christian IV på slutten av 1500-tallet for å skaffe våpen til det norske militærvesenet som for det meste bestod av bondeoppbud for leidangen. I flere omganger mellom 1589 og 1617 var flere tusen sabler som ble populært kalt bondesverd av nordmennene, anskaffet og sendt ut til de norske bøndene. Navnet, Tessak, er en avledning av det tyske «Düsagge» som var betegnelsen på en enkel bøhmisk sabeltype. Senere gikk det over til å betegne en sabel «Deutsch gefasst».

De norske bøndene som forpliktet seg til å innlemme seg i organiserte bondeoppbud etter eldre bestemmelser i leidangen måtte forholdte seg ovenfor nye reglement om våpenutstyr og organisering nedfestet i Christian IVs norske lov av 1604. Bøndenes våpenplikt ble standardiserte på bestemte våpentyper som tessaken. I mangel på lokal våpenproduksjon solgte kronen innkjøpte våpenleveranser til bøndene.


This text is automatically translated by Google, and Blomqvist does not guarantee that the translation is correct and can not be hold responsible for any action based on the translation.

Budhistorikk

Budgiver Tidspunkt Beløp
Foreløpig ingen bud
X

Tips en venn!

Tessak

Informer en venn om dette objektet