Blomqvist / Nettauksjon / Nye objekter / Torbjørn Afdal, Barskap

Nettauksjon

Objektnummer 120936-1
Utstilt Sone 4, Rolfsbuktveien 4 e-f.Fornebu
X

Følg objektet

Dersom du ikke er registrert kan du følge objektet på e-post. Dersom du registrerer deg kan du velge om du ønsker å bli varslet på mail eller kun på din medlemsside. Du kan registrere deg her. Du vil bli varslet 24 timer før auksjonen er over og når det blir avgitt første bud.

Varslingsinnstillinger dersom du ikke er medlem

Bli medlem

Varslingsinnstillinger for medlemmer

Objektet vil registreres på min side. Velg mellom følgende varsling i tillegg:

Torbjørn Afdal

 • Tilslag

  10 000 NOK

  Vurdering 12 000 - 15 000 NOK

  Auksjonen er avsluttet

  Slutt 20.11.2018 20:38

  Objektet kan ikke sendes i posten

English description

Torbjørn Afdal

Voss 1917 - Bærum 1999

Barskap
"Baccus", Bruksbo Tegnekontor for Mellemstrands Trevareindustri, 1960-tallet.

Utført i palisander. Innredet med speil. Lås og nøkkel.

TORBJØRN AFDAL
Afdal var en av Norges mest produktive møbeldesignere i etterkrigstiden. I 1946 tok han sin diplomoppgave ved SHKS i Oslo og samme år ble han ansatt som tegner ved Bruksbo Tegnekontor, hvor han i en årrekke ledet designkontoret. For det meste var det Afdal og Rolf Hesland som tegnet møblene og møbelseriene som Bruksbo fikk satt i produksjon.

Afdal var tydelig inspirert av danske møbelarkitekter som Kaare Klint og Ole Wanscher, men i motsetning til Klint og Wanscher tegnet Afdal møbler som i hovedsak var ment for industriell produksjon og den bredere befolkning. Et tidlig eksempel på denne møbeltypen er stolen Arbo som Afdal tegnet for møbelprodusenten Svein Bjørneng i 1948.

Fra midten av 1950-tallet, og et stykke inn på 1960-tallet, fikk Afdals møbeldesign et høyere artistisk nivå. Hans møbler ble formmessig friskere, og bruken av eksklusive tresorter som teak og palisander sammen med skinn ble tatt i bruk. I et intervju med Dagbladet i 1959 forteller Afdal om sitt syn på møbeldesign:

«- For meg er bruken viktig, sier Torbjørn Afdal. - Et møbel skal jo helst vare en 10-12 år. Det er så mange stoler som gjør alskens krumspring i forgjeves forsøk på å få fire ben ned på jorda. Selv arbeider jeg i mange år på hver modell og jeg blir vel aldri ferdig med den.»

Spisestuen Form var en av Afdals store nasjonale og internasjonale suksesser fra 1950-tallet. Spisestuen ble produsert av Nesjestranda Møbelfabrikk fra 1955. Form vant også 1. premie på 11. Deutsche Handverksmesse i München i 1959. Afdals møbler fra München ble samme året stilt ut i Norway Designs i Oslo, som var den første retrospektive utstillingen viet en norsk møbeldesigner.

Afdals møbler var industriprodukter som samtidig hadde et eksklusivt uttrykk. En av Afdals spesialiteter var spisestuestoler og lenestoler. Typiske eksemplarer fra denne tiden var Petit (Ca. 1960), Tema (Ca. 1960) og Darby (Ca. 1962). Blant Afdals mest vellykkede lenestoler hører Winston for Nesjestranda Møbelfabrikk og Hunter for Haug Snekkeri. I senere tid tegnet Afdal møbler for både Stortinget og Tinghuset. Ikke minst innredet han statsminister Gro Harlem Brundtlands kontor.

Afdals møbler var ikke bare kjent her hjemme. Blant annet ble hans møbler innkjøpt av Jacqueline Kennedy da hun var førstedame i Det hvite hus, samt av den japanske keiseren. I tillegg deltok han både på den 11. Deutsche Handwerksmesse i München 1959, og på den 12. Triennalen i Milano 1960. Med andre ord har Afdal opparbeidet seg et navn innen for både norsk og internasjonal møbeldesign.

Litteratur:
Romsaas, Jan. Bruksbo og PLUS, i «Et PLUS i norsk designhistorie». Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design / Fredrikstad museum, 2008.
Linder, Mats. Norske designmøbler 1940-1975. Samler & antikkbørsen.

Høyde 119,0 cmLengde 90,0 cm Dybde 40,0 cm

Merknad: Normal bruksslitasje. Enkelte overflateriper. Mangler glasshyller. Sekundær låsmekanisme, disse er noe mindre enn opprinnelig lås, men fungerende.


This text is automatically translated by Google, and Blomqvist does not guarantee that the translation is correct and can not be hold responsible for any action based on the translation.

Budhistorikk

Budgiver Tidspunkt Beløp
4593005 20.11.2018 20:34:47 10 000 NOK
X

Tips en venn!

Torbjørn Afdal
Voss 1917 - Bærum 1999

Informer en venn om dette objektet