Blomqvist / Nettauksjon / Nye objekter / Axel Salto, Vase

Nettauksjon

Objektnummer 118778-1
Utstilt Resepsjon, Rolfsbuktveien 4 F, Fornebu
X

Følg objektet

Dersom du ikke er registrert kan du følge objektet på e-post. Dersom du registrerer deg kan du velge om du ønsker å bli varslet på mail eller kun på din medlemsside. Du kan registrere deg her. Du vil bli varslet 24 timer før auksjonen er over og når det blir avgitt første bud.

Varslingsinnstillinger dersom du ikke er medlem

Bli medlem

Varslingsinnstillinger for medlemmer

Objektet vil registreres på min side. Velg mellom følgende varsling i tillegg:

Axel Salto

 • Tilslag

  120 000 NOK

  Vurdering 160 000 - 180 000 NOK

  Auksjonen er avsluttet

  Slutt 15.11.2018 20:00

  Objektet kan ikke sendes i posten

English description

Axel Salto

dansk 1889 - 1961

Vase
Kgl. Dansk Porselen / Royal Copenhagen. Slutten av 1940-tallet.

Steingods med solfatara-glasur i grønntoner. "Spirende"/"Sprouting" stil. Signert: Salto. Royal Copenhagen merke og tre bølger i blå underglasur.

Medfølger brev fra Kgl. Dansk Porselensfabrikk.
"Den kongelige porcelainsfabrik København. Den adm. Direktør. den 19. april 1950.
Kjære herr professor Arne E. Holm. Må jeg takke for Deres venlige brev af 17.ds. og udtrykke min glæde over, at De i Axel Salto`s samling af stentøj har fundet et stykke, som De personligt gerne ville eje.
Det var selvfølgelig meningen, at De skulle vælge et arbejde, som kunne stå for Dem med en blivende værdi, og ikke et lille tilfældigt stykke.
Derfor takker jeg Dem for Deres valg og håber, at det også ud i fremtiden må virke for Dem som et godt og ærligt udtryk for Axel Salto`s genius.
Me de venligste hilsener forbliver jeg. Deres hengivende Christian Christensen" (adm. Direktør 1931 til 1959)

AXEL SALTO
"Axel Salto er en av Danmarks viktigste keramiske formgivere. Hans organiske arbeider fikk stor innflytelse på store deler av det skandinaviske keramikermiljøet rundt midten av 1900-tallet.

Axel Salto (1889-1961) vokste opp i en slekt der mennene valgte en militær karriere. Han derimot ble oppmuntret til en musikalsk og kunstnerisk utdannelse. I perioden fra 1909 til 1914 studerte Salto til billedkunstner på Kunstakademiet i København. Under en reise til Paris (1916) traff han Pablo Picasso og Henri Matisse. Det førte til at han snart ble opptatt av radikale ideer og initierte det progressive tidsskriftet Klingen (1917). Den anerkjente belysningslysdesigneren Poul Henningsen kom etter hvert å bli en av tidsskriftets medarbeidere.

I 1923 ble Salto kontaktet av porselens- og steintøysprodusenten Bing & Grøndahl. For firmaet formga han flere nye arbeider til Verdensutstillingen i Paris (1925) som resulterte i en sølvmedalje. Senere ble han kjent med keramiker Carl Hallier som hadde keramikkverkstedet «Københavns Stentøjsbrænderi». I fellesskap arbeidet de med å utforme vaser i et organisk formspråk. I 1931 kom Salto i kontakt med Nathalie Krebs som drev keramikkverkstedet Saxbo. Der utviklet han vaser med drueklaseornamentikk og gjennombrutte vaser med trær og hjorter. På en separatutstilling hos «Winkel & Magnussen» det samme året fikk han overveldende positiv kritikk for sine nye arbeider.

Ved årsskiftet 1933/34 begynte Axel Salto å arbeide som frilanser for Den Kongelige Porcelainsfabrik. Der kom Salto igjen til å arbeide med Carl Hallier, og han videreutviklet det organiske formspråket til tre ulike hovedgrener innenfor sitt keramiske virke - «den knoppede Stil», «den spirende Stil» og «den riflede Stil».

Den knoppede Stilen kjennetegnes av en sylindrisk grunnform hvorpå han modellerte små, halvt kuleformede knopper, satt sammen tett i tett. Glasuren var vekselvis kontrollert og spontant påført, noe som resulterte i en variert og levende overflate. På Verdensutstillingen i Paris 1937 fikk Salto «Grand Prix» for sine nye arbeider.

Den spirende Stilen er i uttrykket mye voldsommere. Ut fra korpus vokser anemonelignende, spisse tentakler. Samtidig som stilen er brutal stiller det keramiske materialet seg sårbart da spirene lett knekker ved uforsiktig håndtering. Den riflede Stil derimot var fundamentert i klassisismens idealer. Også i denne stilen spilte glasuren en avgjørende rolle for hvor vellykket det endelige resultatet ble.

Tidlig på 1940-tallet eksperimenterte en av de ansatte på Den Kongelige Porcelainsfabrik frem Solfatara, en svovelgul glasur med innslag av grønne og svartgrå nyanser. Den innholdt uran og var så giftig at man var nødt til å blande den til i laboratorium. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim gikk til innkjøp av en monumentalvase med denne glasuren i 1954.

I 1950 utstilte Axel Salto i Oslo, Bergen og Trondheim. Han viste en stor del av sin kunstneriske bredde, deriblant keramiske arbeider, tøytrykk, tegninger og grafikk. Selv om det var maler Salto helst av alt ville bli, så er det som keramiker han blir husket. Blant norske keramikere var Kåre Berven Fjeldsaa, Erik Pløen og Magne Kvilstad alle inspirert av Salto."

LITTERATUR
http://www.matslinder.no/2017/03/03/axel-salto-nyskapende-keramisk-formgiver/

SOLFATARA GLASUR
"Solfatara glasuren var en af Saltos yndlingsglasurer, og han beskrev den i 1949 i "Den spirende stil": Overingeniør Madslund gav os nogle Aar før sin alt for tidlige død den kostelige og krydrede Solfatara, der med Aarene avancerede op i Toppen af Glasurernes Rangstige. Svovlet som Hekla og bedsk som en Ed er denne Uranglasur, der rækker fra det dybe blommegrønne, det sortblaa, til kvidrende gult et Fund for en spirende Stil. Nogle af de mest bevægende Stykker, vi fik frem i hele min Tid, maa søges i Solfataraen og saa i Haliers gamle prøvede Sungglasur." Det er en rammende beskrivelse af fabrikkens Solfatara glasur, som netop var opkaldt etfter et vulkansk krater nær Vesuv i Italien. Den blev i 1936 skabt af den dygtige ingeniør H. A. L.

Høyde 26,5 cm

Merknad: Normal aldersrelatert slitasje. Et nag/skade på en pigg, samt mikroskopiske nag på to pigger. En cm lang brenningsfeil fra produksjonen. Enkelte streker mellom piggene, trolig fra blyant. Royal Copenhagen merke er slitt, så eksakt årstall kan ikke anslås.


This text is automatically translated by Google, and Blomqvist does not guarantee that the translation is correct and can not be hold responsible for any action based on the translation.

Budhistorikk

Budgiver Tidspunkt Beløp
492001 07.11.2018 10:23:09 120 000 NOK
X

Tips en venn!

Axel Salto
dansk 1889 - 1961

Informer en venn om dette objektet