Blomqvist / Nettauksjon / Nye objekter / "Oslofrokosten" kopper og tallerkener

Nettauksjon

Objektnummer 137095-12
Utstilt Utlevert
X

Følg objektet

Dersom du ikke er registrert kan du følge objektet på e-post. Dersom du registrerer deg kan du velge om du ønsker å bli varslet på mail eller kun på din medlemsside. Du kan registrere deg her. Du vil bli varslet 24 timer før auksjonen er over og når det blir avgitt første bud.

Varslingsinnstillinger dersom du ikke er medlem

Bli medlem

Varslingsinnstillinger for medlemmer

Objektet vil registreres på min side. Velg mellom følgende varsling i tillegg:

"Oslofrokosten" kopper og tallerkener

 • Tilslag

  1 500 NOK

  Vurdering 2 000 - 3 000 NOK

  Auksjonen er avsluttet

  Slutt 18.01.2021 20:34

  Objektet kan ikke sendes i posten

English description

"Oslofrokosten" kopper og tallerkener

Egersund Fayancefabrik og Høyang. 1900-tallets første halvdel.

Seks tallerkener. "Folkeskolens bespisning". Diameter 22 cm
Seks kopper. Tinn. Merket "OKB" på korpus. Høyde 9 cm

HISTORIE
Middag for de trengende
Helt fra 1885 hadde det vært middagservering for trengende elever i folkeskolen. Så ble det påpekt at noen elever gikk på skolen uten å ha spist frokost først, og at det gikk ut over læringen. Middagsmaten som ble servert var ikke egnet som første måltid for skolelever. Under første verdenskrig vedtok bystyret i Oslo derfor å bevilge penger til frokost til folkeskoleelvene. Denne frokosten besto av havresuppe med melk. Utdelingen av havresuppe fortsatte til 1928.

Skolelegesjef Carl Schiøtz
Carl Schiøtz ble tilsatt som skolelegesjef i Kristiania i 1918 og medvirket sterkt til utvikling av viktige helsemessige og sosiale reformer, blant annet forbedring av skolebespisning. Undersøkelser av næringsinnholdet i maten barna fikk gjorde han bekymret. Schiøtz fikk derfor satt i gang forsøksklasser, blant annet ved Møllergata skole der elevene fikk servert annen mat. Han stilte tre krav til maten: Den skulle inneholde rikelig med kalorier, tilføre kroppen "alle kjente vitaminer" og endelig "gi kjever og tenner et kraftig arbeid".

Oslofrokosten innføres
På grunnlag av forsøket til Schiøtz ble sammensetningen av Oslofrokosten utviklet. Den bestod av en skonrok eller knekkebrød med margarin og brunost, grovt brød med pålegg som for eksempel ost eller torskeleverpostei, og en grønnsak eller frukt. Til drikke var det helmelk. Til sist fikk alle en skje med tran. Forsøket ga så gode helsemessige resultater at Schiøtz tok opp arbeidet med å la skolefrokosten erstatte middagsmåltidet. I 1926 sa han følgende: "Kort og godt: Vi foreslår skolemiddagen ombyttet med en skolefrokost, minst likeså kraftig eller rettere sagt betydelig kraftigere enn den nuværende skolemiddag og forøvrig tilfredsstillende alle (ernæringsmessige) krav som vi har stillet". I 1932 var skolefrokosten et faktum ved alle Osloskoler. Bedringen av skolebarns fysiske helse ble dokumentert og Oslofrokosten ble innført en rekke steder også utenfor Oslo. I tillegg vakte den oppmerksomhet utenfor landets grenser. Kun avbrutt av unntakstilstanden under andre verdenskrig fortsatte Oslofrokosten fram til begynnelsen av 1960-tallet.

LITTERATUR https://digitaltmuseum.no/021188571393/oslofrokosten

Antall 12

Merknad: Aldersrelatert slitasje. Overflatemerker. Krakelering.


This text is automatically translated by Google, and Blomqvist does not guarantee that the translation is correct and can not be hold responsible for any action based on the translation.

Budhistorikk

Budgiver Tidspunkt Beløp
4595699 08.01.2021 17:42:43 1 500 NOK
X

Tips en venn!

"Oslofrokosten" kopper og tallerkener

Informer en venn om dette objektet