Blomqvist / Nettauksjon / Keramikk og porselen / Finn Hald, Figur

Nettauksjon

Objektnummer 134153-1
Utstilt Utlevert
X

Følg objektet

Dersom du ikke er registrert kan du følge objektet på e-post. Dersom du registrerer deg kan du velge om du ønsker å bli varslet på mail eller kun på din medlemsside. Du kan registrere deg her. Du vil bli varslet 24 timer før auksjonen er over og når det blir avgitt første bud.

Varslingsinnstillinger dersom du ikke er medlem

Bli medlem

Varslingsinnstillinger for medlemmer

Objektet vil registreres på min side. Velg mellom følgende varsling i tillegg:

Finn Hald

 • Tilslag

  3 000 NOK

  Vurdering 4 000 - 6 000 NOK

  Auksjonen er avsluttet

  Slutt 24.09.2020 20:21

  Objektet kan sendes med post i Norge for 375 NOK. For forsendelse og pris til utlandet vennligst kontakt [email protected]

English description

Finn Hald

Vestre Aker 1929 - Son 2010

Figur
Eget verksted, siste kvartal av 1900-tallet.

Glasert steingods. Signert under: F. Hald.

FINN HALD

"Finn Hald var en norsk keramiker, skulptør, grafiker, tegner og forfatter. Han og kona Dagny Hald var i flere tiår to av landets mest anerkjente keramikere.

Finn Hald begynte med keramikk mest av en tilfeldighet. I 1953 traff han Tor Isachsen, og sammen reiste de til Faenza i 1954. Der studerte de keramikk ved Istituto statale d'arte per la ceramica i to måneder. Hjemme i Norge satte de opp et keramikkverksted på Nordstrand. Samtidig studerte de ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Arbeidsfordelingen var sånn at Hald dreide, mens Isachsen glaserte og dekorerte.

I 1954 deltok de på Foreningen Brukskunsts høstmønstring på Kunstnernes Hus i Oslo. Det samme året deltok de på Triennalen i Milano og ble tildelt bronsemedalje. Tatt i betraktning deres manglende erfaring var det en stor bedrift. Vinteren 1955/1956 var de assistenter for Kåre Berven Fjeldsaa på hans verksted på Blommenholm.

I 1956 inngikk han ekteskap med Dagny Hald, og sammen etablerte de verksted i Son. Under samarbeidet med kona var det gjerne han som dreide eller modellerte gjenstandene, mens hun glaserte og dekorerte dem.

I 1957 hadde ekteparet sin første felles separatutstilling på Forum i Oslo, som for øvrig høstet gode kritikker i Bonytt. Flesteparten av gjenstandene på utstillingen var trolig laget i steingodsleire, om enn kanskje ikke brent på høyere temperatur enn 1150 grader, slik at steingodsleiren og glasuren sintret.

De tidligste formene deres var i hovedsak enkle, som klot- og sylinderformer. Hun dekorerte med flyktige penselstrøk. Mennesker, hus og dyr ble stilisert på en naivistisk måte som sjarmerte både publikum og anmeldere. Typisk for ekteparets keramiske arbeider ved dette tidspunktet var den grafiske dekoren. Den ble både risset inn og malt på godset.

Tidlig på 1960-tallet dukket fantasirike dyre- og menneskeskulpturer opp i ekteparets formrepertoar. Det som kjennetegnet disse arbeidene var en utstrakt skulptural forståelse. Flodhester, naive kvinneskikkelser og figurer av mytologisk karakter var frodig modellert, mens glasuren tonet noe ned det ekspressive uttrykket. Sammen med Frans Widerberg laget de store keramikkrelieffer til Haukeland sykehus i Bergen og Universitetet i Oslo.

Etter et par skuespill i 1970 utgav Finn Hald i 1977 en samling tegninger og novellesamlingen Fuglesirkuset i 1978. Mellom to stoler er en billedbok han laget i 1980 sammen med Dagny Hald og Roar Høyland. Samarbeidet fortsatte med boken Oppsving (1996).

Finn Hald er representert på Nasjonalmuseet. Sammen med Dagny Hald fikk han Jacob-prisen i 1981."

https://snl.no/Finn_Hald

Høyde 29,5 cm

Merknad: Kan ha to overglaserte nagg på to klør, kan også være fra produksjonen.


This text is automatically translated by Google, and Blomqvist does not guarantee that the translation is correct and can not be hold responsible for any action based on the translation.

Budhistorikk

Budgiver Tidspunkt Beløp
4657339 24.09.2020 18:59:06 3 000 NOK
X

Tips en venn!

Finn Hald
Vestre Aker 1929 - Son 2010

Informer en venn om dette objektet