Blomqvist / Nettauksjon / Ikoner og krusifikser / Figur - Maria med barnet

Nettauksjon

Objektnummer 125531-1
Utstilt Utlevert
X

Følg objektet

Dersom du ikke er registrert kan du følge objektet på e-post. Dersom du registrerer deg kan du velge om du ønsker å bli varslet på mail eller kun på din medlemsside. Du kan registrere deg her. Du vil bli varslet 24 timer før auksjonen er over og når det blir avgitt første bud.

Varslingsinnstillinger dersom du ikke er medlem

Bli medlem

Varslingsinnstillinger for medlemmer

Objektet vil registreres på min side. Velg mellom følgende varsling i tillegg:

Figur - Maria med barnet

 • Tilslag

  90 000 NOK

  Vurdering 120 000 - 150 000 NOK

  Auksjonen er avsluttet

  Slutt 25.04.2019 20:33

  Objektet kan ikke sendes i posten

English description

Figur - Maria med barnet

Antatt proveniens, Sørlandet. Gotikk/Senmiddelalder. Trolig ca. år 1460-70.
Antatt tysk import til Norge fra Lübeck, Tyskland eller hjemlig produksjon.

Skåret figur av tre, forestillende Maria/Madonna med Jesusbarnet, med kjole, kappe og krone på hodet. Hun holder det nakne Jesusbarnet, som holder en bok i sine hender.

Sekundær overmaling fra 1900-tallets første del, antatt oppfriskning av original fargesetting på figuren, som trolig delvis har original bemaling under den sekundære malingen.

Trolig har skulpturen stått sammen med flere andre skulpturer i et alterskap med andre helgener, i en norsk katolsk kirke. Stilmessig ligner denne på Mariaskulpturer som ble eksportert fra Tyskland til Norden fra midten av 1400-tallet.

* * *

Vedlagt avskrift og uttalelse fra hhv Kulturhistorisk Museum v/Historisk museum i Oslo (UiO), samt Nasjonalgalleriet i Oslo.

------------------------
Maria med barnet

Proviniens: Ukjent opprinnelse. (...) [Arv i familien via nåværende eier] (...) og at skulpturen trolig opprinnelig hørte hjemme på Sørlandet.

Mål: h: 81,5 cm b: ca. 20 cm d: 13 cm

Beskrivelse:
Skulpturen viser en stående kvinne holdende et barn. Ansiktet er avlangt, med en relativt høy panne. Øyelokk er utformet i treet, hun har en lang rett nese. Munnen er lett smilende. Håret ligger i bølger til skuldrene og videre ned på skulpturens venstre side ned til livet. Hårets bølger er formet i treet som et bredt bølgende stripemønster. På hodet har hun en krone, som har en rett form og tagger uten videre utskjæringer.
Hun har en kjole med en kappe over, som blir holdt sammen i halsen med et bredt bånd. Kjolen rynker seg under kappebåndet. Kjolen og kappen er fotsid og kjolen knekker i noen folder nede ved føttene. Hun holder den venstre siden av kappen opp foran seg mot sin høyre hånd. Hennes venstre sko stikker frem. Kappen folder seg foran i litt stive folder.
Det nakne Jesusbarnet blir holdt bak ryggen av Marias høyre hånd og hun støtter opp Jesusbarnets høyre fot med sin venstre hånd. Han holder en bok i sine hender. Ansiktet er lite og rundt, med små tettsittende sneglehusformede krøller som er fint formet i treet. Øyenlokkene er utskåret i treet, han har en liten nese hvor nesetippen er slått av og en liten munn.

Hele figuren er i dag overmalt, og tidligere avskallinger kan skimtes under overmalingen. Overmalingen kan bygge på tidligere fargespor. Maria har en rød kappe med brede gullbånd og mørkt rødbrunt for. Kjolen er klar blå. Den spisse skotuppen er mørk brunfarget og hun står på en blågrønn plint. Hos begge to er karnasjonen lys med røde roser i kinnene. Leppene er røde og begge har mørke malte øyebryn og mørke øyne. Håret både på Maria og Jesusbarnet har en gylden gul farge.
Undersøkelsen av skulpturens polykromi ved Nasjonalgalleriets tekniske avdeling i 1975 konkluderte med at vært lite av den opprinnelige stafferinger og bemalingen var bevart. (ref. brev fra Sigurd Willoch 1975)
Deler av plinten er brukket av og det kan se ut som det er skjøtet på et stykke på venstre side av plinten. Videre har som nevnt Jesus mistet litt av nesetippen sin, samt en del på hans høyre fot.
Det er gått en sprekk i skulpturen fra Marias krone og ned til hennes hake. Det kan sees skjøter i treet ved Jesusbarnets høyre håndledd og litt nedenfor hans høyre hofteledd.
Overmalingen ligger ganske tørt utenpå skulpturen og gamle avskallinger under overmalingen ser ut til å knekke opp i det nyere malingslaget. Gulmalingen på Marias krone er delvis skallet av og ligger til dels i klumper. Her kan det se ut som den nyere malingen ikke har villet feste til underlaget og en gylden undermaling/grundering kommer til synes.
Skulpturens bakside er ikke uthulet, men det er laget et hull i hennes krone. Dette hullet går et stykke inn i hodet og kan være laget som et festehull i utgangspunktet. Det ser imidlertid ut som det er skader fra mark et stykke nedover i dette hullet.
På baksiden er det to eldre festehull og et mindre hull under selve plinten.

Datering: 1400-tallets annen halvdel (1460-70 tall)

Konklusjon: Skulpturen har ant. hørt sammen med flere andre skulpturer i et alterskap. Maria med barnet kan ha utgjort midtgruppen i et skap omgitt av andre helgner. Stilmessig ligner denne skulpturen på en rekke Mariaskulpturer som ble eksportert fra Tyskland til Norden fra midten av 1400-tallet. Foldefallet og hårbehandlingen er relativt stivt og jeg tror man ikke kan datere den til overgangen 1400-1500, hvor bl.a. foldene blir mykere. Jesusbarnet har imidlertid ganske barnlige trekk, selv om det er stort til et spebarn å være. Overgangen fra den troende lille voksne Jesusfiguren, til det mer velfødde spebarnet henviser allikevel til 1400-tallets senere del.
Skulpturen har enkelte fine detaljer i treskjæringen som blir delvis skjult under overmalingen.
Uten at det blir foretatt treprøver og andre tekniske prøver er det vanskelig å uttale seg om denne skulpturen kan stamme fra en hjemlig produksjon eller om det dreier seg om et importert arbeide fra det tyske området rundt Lübeck.

Anne Fredrikke S

Høyde 81,5 cmLengde 20,0 cm Dybde 13,0 cm

Merknad: Aldersrelatert slitasje og bruksspor. Sekundær overmaling. Antatt eldre reparasjoner og sprekker under denne. Markhull i Marias hode, fra oversiden og et stykke ned (sees ikke fra fremsiden). Objektet har svært høy alder og Blomqvist anbefaler generelt ettersyn på denne. Forøvrig i god tilstand.


This text is automatically translated by Google, and Blomqvist does not guarantee that the translation is correct and can not be hold responsible for any action based on the translation.

Budhistorikk

Budgiver Tidspunkt Beløp
4663443 25.04.2019 18:59:28 90 000 NOK
X

Tips en venn!

Figur - Maria med barnet

Informer en venn om dette objektet