Blomqvist / Nettauksjon / Bondeantikviteter og glass / Framskap - Jørundstadskapet

Nettauksjon

Lot number 125085-1
Exhibited Sone 2, Fornebu
X

Follow this lot

Dersom du ikke er registrert kan du følge objektet på e-post. Dersom du registrerer deg kan du velge om du ønsker å bli varslet på mail eller kun på din medlemsside. Du kan registrere deg her. Du vil bli varslet 24 timer før auksjonen er over og når det blir avgitt første bud.

Varslingsinnstillinger dersom du ikke er medlem

Bli medlem

Varslingsinnstillinger for medlemmer

Objektet vil registreres på min side. Velg mellom følgende varsling i tillegg:

Framskap - Jørundstadskapet

 • Hammer price

  Unsold

  Estimate 200 000 - 300 000 NOK

  The auction has ended

  End 26.05.2019 20:17

  This lot can NOT be sent by mail

English description

Framskap - Jørundstadskapet

Jørundstad, Sel i Gudbrandsdalen. Barokk. Rosemalt. Anno 1781.
Funnet etter Storofsen i 1789.

I to deler. Furu. Særdeles rikt utformet med likeknekte fyllinger på over- og underdel. Bred profilert topplist oppe. Sprang i senter med skyvelemmer foran åpent rom. To skapdører oppe, innredet med en hylle hver. En stor skapdør nede, innredet med en hylle. Samt nedfellbar klaff i senter, samt en liten skapdør på hver side, med sideinngang. Ingen originale låser og nøkler, men sekundære låsepinner fra langt tilbake.

Malt i prøysisk blått og staffert i engelsk rødt i listverket i fyllingene, samt grønt på topplisten. Tekst i senter lyder (svært slitt): "Dette hjem blev repareret og (...?...) Jachob Ole Sen og Marit Hans Datter Jørunstad 1781". Rosemalte fyllinger med slyngende akantus i grønt og røde tulipaner på lys bunnfarge. En skyvelem i senter med marmorert dekor i blått. Ordet "reparert" kan henspeile til at teksten muligens er påført etter 1789, grunnet flomkatastrofen.

Medfølgende bok der skapet er omtalt og avbildet:
Arvid Møller, På Høvrings vakre seterstul - setra som ble Høvringen Høgfjellshotell. Lokalhistorisk forlag, Thorsrud AS, Lillehammer 2006.

Proveniens: Høvringen Høgfjellshotell.

Overlevde Storofsen i Gudbrandsdalen i 1789, en av de verste flomkatastrofene i Norge i nyere tid og den verste i Gudbrandsdalen noensinne.

Utdrag fra boken:
I resepsjonen på Høvringen Høgfjellshotell står et "storstuguskåp" med en historie utenom det vanlige. Olaf Skjelle kjøpte det på auksjon i Oslo på 1980-tallet, etter at han hadde sett det avbildet i en annonse i Aftenposten(...). Skapet er gammelt, trolig laget på 1700-tallet en gang. Det har listverk i stedet for treskurd. Skapet er kommet fra Jørundstad, gården på Sel som i Sigrid Undsets bøker om Kristin Lavransdatter er kalt Jørundgård. (...) På skapet står malt Marit Hans Datter Jørandstad 1781. Denne Marit Hans Datter Jørandstad var født i 1759 og døde i 1813. Mannen hennes, Jakob G. Jørandstad, kom til verden i 1749 og døde i 1813 (...). De oppholdt seg på Jørandstad under "Ofsin" i 1789. Da forsvant hele gården i det verste uvær som noen gang har herjet bygdene i Nord- og Midt-Gudbrandsdalen, og Jacob og Marit flyttet til bruket Brekken (...) Skapet ble funnet etter "Ofsin" in 1789 (...).

STOROFSEN
Storofsen, også kalt Storfloa, var en ekstremflom som rammet store deler av Innlandet i Norge i juli 1789. Uværet utløste også en rekke jordskred. Dette har gitt uværssommeren navnet Skriusommaren: sommeren med skred.

Flommen skyldtes en kombinasjon av sen snøsmelting, kraftig regnvær og sterk varme, også i fjellet. Den toppet seg mellom 21. og 23. juli, da en bonde i Sunndalen skal ha målt hele 320 mm med regn. Flommen rammet særlig Glommavassdraget og Gudbrandsdalen.

Offisielle statistikker forteller om 61 omkomne, mens andre kilder hevder at det kan ha vært opp mot 80 omkomne. Steinar Åge Brenden oppgir at 72 skal ha omkommet, hvorav 61 i Gudbrandsdalen (herav 24 i Vågå). I Gudbrandsdalen alene ble mer enn 3000 hus totalskadet. Mer enn 1500 gårdsbruk fikk skatten nedsatt som følge av skadene flommen påførte. Det økonomiske skadeomfanget ble anslått til 563 500 riksdaler.

I Gudbrandsdalslågen skal vannet ha fylt hele dalbunnen. Mjøsa ble nesten dekt av trær og avfall, og det skal ha tatt to år før innsjøen var ren igjen. De to dagene flommen var verst, var vannstanden opptil syv meter over det normale. Vannføringen var trolig nærmere 5000 m3/s nedstrøms Øyeren. Til sammenligning var vannføringen 3600 m3/s under Vesleofsen i 1995. Befolkningen fikk liten hjelp av myndighetene grunnet dårlig informasjon om katastrofen.
https://no.wikipedia.org/wiki/Storofsen

I to deler, underdel 122 cm + underdel 109 cm.

Høyde 231,0 cmLengde 170,0 cm Dybde 74,0 cm

Merknad: Aldersrelatert slitasje og bruksspor. En sekundær sidelist helt oppe til venstre. Eldre reparasjoner, bl.a på lem foran i hengling samt noen nye treplugger. Delvis manglende bakstykke på overdel. En liten manglende list på fylling front, nedre del. Alt i alt en god tilstand, men sprekker og deler som kan etterstammes finnes og ettersyn anbefales generelt på skapet.


This text is automatically translated by Google, and Blomqvist does not guarantee that the translation is correct and can not be hold responsible for any action based on the translation.

Bid history

Bidder Bid submitted Bid
Currently no bids
X

Tip a friend!

Framskap - Jørundstadskapet

Informer en venn om dette objektet