Storsatsning på klokker

Interessen for klokker har nærmest eksplodert i Norge, ifølge urmaker og takstmann Lars Christian Tidemann. Han jobber som klokke-ekspert hos Blomqvist for å kontrollere og kvalitetssjekke alle klokker som selges gjennom auksjonshuset.
Han husker en tid da billige kvartsklokker og digitalur fra Japan flommet inn over markedet, og «alle» trodde mekaniske ur var modne for historiens skraphaug. Det var nemlig samme tid han tok urmakerutdannelsen, som en av de siste på urmakerskolen i Oslo før den ble lagt ned.
– Den gangen ble jeg ledd av: Tenk å ta tre års utdannelse for å stå og bytte batterier! Men så kom det en motreaksjon mot bruk- og kast-klokkene. Stadig flere oppdaget det fine med eksklusive, mekaniske klokker, og nå er det plutselig mangel på faglærte urmakere, forteller Tidemann.
Blomqvist tilbyr klokker på auksjon hele året og avholder i tillegg tema-auksjoner med klokker av høy kvalitet. Høstens tema-auksjoner:
- 16. - 30. september
- 8. - 22. november
Verdens fineste håndtverk
– Den eneste som forutså hva som ville skje, var min gamle faglærer på urmakerskolen: «Verdens fineste håndtverk vil aldri bli borte», mente han. Og dessverre levde han ikke lenge nok til å oppleve det selv, men nå møter jeg nye klokke-entusiaster hver eneste dag, sier Blomqvist-eksperten.
– De blir stadig yngre, og er av begge kjønn, legger han til.
Og klokkeindustrien responderer. Den består av såvel veletablerte merkevarer som små familiebedrifter, gjerne med hundreårige tradisjoner og tilhold i unnselige fjellbygder i Tyskland og Sveits.
I noen av dem har kunnskapen om urmakerfaget blitt passert nedover generasjonene, og holdt det gående gjennom såvel revolusjoner som kriger.
Stadig flere legger vekt på å levere inhouse-klokker, der samtlige deler er produsert av klokkemakeren selv. Dette i motsetning til å kjøpe masseproduserte deler – eller til og med komplette urverk – fra fabrikker, og så nøye seg med å montere dem selv.
– Det er selve urverket man betaler for når man kjøper en slik klokke. Det kan ha tatt årevis å sette sammen, og er årsaken til at klokka er så dyr, sier Tidemann.
– Paradoksalt nok er det fineste ved klokka i mange tilfeller usynlig for eieren. Heldigvis kommer det stadig flere modeller med gjennomsiktig baklokk, slik at flere enn oss urmakere får nyte synet av det kunstverket et vakkert, mekanisk urverk er, sier han.
Lange ventelister, stigende priser
Klokkemakerne konkurrerer også seg imellom om å lage de fineste komplikasjonene, som er altså er et ord med positiv valør på klokkespråket: Det står for tilleggsfunksjoner, alt fra stoppeklokke til visning av månefaser. Slike kan være svært komplekse å konstruere når alt er mekanisk.
Den møysommelige produksjonsmåten gjør at mange mekaniske armbåndsur har lange ventelister. Bare for å få sette seg på lista, krever i en del tilfeller at man har et langvarig forhold til produsenten eller selgeren.
Det medfører at for de mest populære og ikoniske klokkene er det nå en høyere pris på annenhåndsmarkedet enn det er over disk. Særlig gjelder det antikke og vintage klokker.
Slike kan gjerne ha visse bruksmerker, og til og med riper, uten at det demper kjøpelysten hos entusiastene. Patina kalles det i antikvitetsbransjen – «den ekstra myke gløden som kommer langsomt gjennom årene», som norsk Wikipedia så poetisk forklarer ordet.
De «fem store»
Urmaker Lars Christian Tidemann har selv drevet eksklusiv klokkeforretning og importert mange av de mest kostbare modellene til Norge.
Han mener at de «fem store» innen mekaniske klokker er – i stigende rekkefølge – Breguet, Audemars Piguet, Vacheron Constantin, Patek Philippe og A. Lange & Söhne.
Alle er sveitsiske bortsett fra den sistnevnte, aller ypperste, som både produseres, del for del, og settes sammen, i Glashütte i Tyskland – den tyske klokke-industriens fødeby.
Nå er Tidemann blitt Blomqvists ekspert på klokker og ur i tillegg til å drive eget urmakerverksted. Der sitter han og åpner gamle, fine klokker som skal selges på Blomqvist Nettauksjon, for å bedømme tilstanden og fastslå at de ikke er forseggjorte piratkopier.
Slike kopier er nemlig i ferd med å bli så gode at man må studere urverket på innsiden for å være helt sikker på at produktet er genuint.
– Å kjøpe en piratkopi er dermed et eksempel på en bekymring du slipper du hvis du kjøper gjennom en seriøs aktør som Blomqvist Nettauksjon, sier urmakeren.
Vurderer du å selge din klokke må du gjerne ta kontakt med oss for verdivurdering og rådgivning.
LARS CHRISTIAN TIDEMANN
Urmakermester og ekspert, klokker
[email protected]
ANNMARI ELLILA
Seniorekspert, smykker og klokker
[email protected]