Blomqvist / Nettauksjon / Nye objekter / Kommode med overskap

Nettauksjon

Lot number 126713-1
Exhibited Utlevert
X

Follow this lot

Dersom du ikke er registrert kan du følge objektet på e-post. Dersom du registrerer deg kan du velge om du ønsker å bli varslet på mail eller kun på din medlemsside. Du kan registrere deg her. Du vil bli varslet 24 timer før auksjonen er over og når det blir avgitt første bud.

Varslingsinnstillinger dersom du ikke er medlem

Bli medlem

Varslingsinnstillinger for medlemmer

Objektet vil registreres på min side. Velg mellom følgende varsling i tillegg:

Kommode med overskap

 • Hammer price

  Unsold

  Estimate 150 000 - 200 000 NOK

  The auction has ended

  End 24.09.2019 20:08

  This lot can NOT be sent by mail

English description

Kommode med overskap

Gudbrandsdalen. Rokokko. Rosemalt av Peder Aadnes (1739-1792).
Proveniens: Angivelig Sorenskrivergården i Sør-Fron (Dale Gudbrands gaard).

Kommode rosemalt av Peder Aadnes. Ca. år 1770-80.
Overdel/skatoll, rosemalt av ukjent gudbrandsdal-rosemaler. Bygget/tilpasset for å stå oppå kommoden. Anno 1837.

Kommode:
Furu. Rektangulært skrog med profilert listverk oppe og nede. Fire skuffer. Løst x-formet understell med fire kuleføtter, trehvitt. Messingsbeslag av "flaggermus-type". Rikt rosemalt i blåtoner på topp, sider og front. Staffert med gull. Motiver med rokokkoakantus, skjellornamenter og rocailler. Landskapsscener med trær og vekster, fugler og dyr, samt allegoriske motiver med to mannsfigurer og tre kvinnefigurer i rokokkodrakter.
Lengde 110 cm
Høyde 96 cm (+ understell 8,5 cm)
Dybde 48 cm

Overskap/skatoll:
Bjerk. Rikt skåret, bred profilert opplist. To heldekkende doble dører i front med speilfyllinger. Innredet med en hylle og skjerekke. Skrivebordsklaff nede med fire skuffer med dreide knotter. En skuff inndelt i båser. Originale fungerende låser og nøkler. Malt i lys blått med staffering i gull, grønt og engelsk rødt på listverk. Rosemalt over det hele på skroget med rokokkorocailler og skjellornamenter, samt landskapsscener på sidene. Rosemalte blomster i sepilfyllingene. Eierinitialer og datering MJDT 1837 på firpas speilfylling i senter på skrivebordsklaffen nede.
Lengde 126 cm
Høyde 108 cm
Dybde 44 cm

Totalhøyde 212,5 cm

PEDER AADNES
(...)Peder Aadnes fra Søndre Land, muligens det frodigste og dyktigste malertalentet i riket på 1700-tallet. Mer enn noen annen står han som et bindeledd mellom norsk bygdemaling og de almenne europeiske strømningene i bykunsten.(...) Omkring på gårder og museer finnes det arbeid etter denne kunstneren, ikke alle er daterte, få er signerte, men alle har det særegne og personlige draget som er karakteristisk for Aadnes (...) Peder Aadnes nøt stort ry både i sin samtid, og nå i sin ettertid. Trolig er dette en årsak til at flere av arbeidene hans er bevart gjennom de såkalte raseringstidene, men vi kjenner til tilfeller der også hans verk ble oversmurt med brunådring på slutten av 1800-tallet. (...) I likhet med andre kunstere i rokokkoens tid så har Aadnes delvis brukt kopperstikk som forbilde, i sær bibelske og allegoriske motiv. "Sommeren" og "Høsten", levendliggjort som elegante damer i rokokkodrakter er ikke ukjente bilder, som både opptrer på skapfyllinger, dragkister og kistefronter(...). Men han har og mala ut fra naturen, fra folkelivet og fra sin egen fantasi. Det dekorative momentet og den sikre fargesansen er særmerket for hele hans kunst. Typiske motiv fra hans hånd er parker med alléer, lanskap med lett stiliserte tre og store rotne stubber, enten malt i mangefarget eller i nyanser av en og samme farge - såkalt caimaïeu-maleri - helst i blått. I rocaille-ornamentikken og i den naturalistiske blomsterdekoren legger han for dagen en uvanlig djerv og sikker penselføring.

Litteratur:
Norsk rosemåling, dekorativ måling i folkekunsten, Nils Ellingsgard, Samlaget, 1999. Side 71-76 m.fl., bl.a samme bok, 1981 (førsteutgaven).

Antall 2

Merknad: Aldersrelatert slitasje og bruksspir. Mindre sprekker. Ettersyn anbefales generelt. Noe løse lister oppe på kommode. Et beslag med manglende del, samt et medfølgende defekt beslag (manglende del på beslag).


This text is automatically translated by Google, and Blomqvist does not guarantee that the translation is correct and can not be hold responsible for any action based on the translation.

Bid history

Bidder Bid submitted Bid
Currently no bids
X

Tip a friend!

Kommode med overskap

Informer en venn om dette objektet