Blomqvist / Nettauksjon / Om Blomqvist på nett / Smykker og ur / MODERNE SMYKKER

Nettauksjon

MODERNE SMYKKER

Norge har hatt flere fremtredende smykkedesignere gjennom tidene og 60- og 70-tallet utmerker seg som spesielt viktige for norsk smykkehistorie. Sentrale designere i denne perioden var bl.a. Tone Vigeland, Anna Greta Eker, Grete Prytz Kittelsen og Gine Sommerfelt. Designet skilte seg ut med stilrene former, bruken av enkle materialer og godt håndverk - en stil som fortsatt er symbolsk for norsk design i dag.

Organisasjonen PLUS ble stiftet i november 1958 av Per Tannum som en ideell organisasjon for å fremme god design til norsk industri og kunstindustri. Dette ble gjort gjennom å selge modeller til industrien, men det var først og fremst gjennom produksjonen i verkstedshyttene i Gamle Fredrikstad at PLUS virkelig satte sitt merke på det norske og internasjonale markedet.Sølv- og emalje verkstedet på PLUS i Gamlebyen i Fredrikstad var en av de første verkstedhyttene som åpnet sine dører. Erling Christoffersen var verkstedsmester og formgiver og allerede fra starten var hans lærling Tone Vigeland (grandniese til billedhugger Vigeland) på plass. Tone Vigeland skulle sette sitt preg på designet ved PLUS fra begynnelsen og hennes øresmykke Slynge viser det som skulle bli betegnende for mye av produksjonen på PLUS: Enkle, skulpturelle former som understreker sølvets egenskaper og iboende plastisitet. Etter hvert kom også Anna-Greta Eker, Ragnar Hansen og Odvar Pettersen til å  berike kolleksjonene med modeller.  

Emalje, naturstener og treperler komplimenterer sølvet og danner en naturlig del av PLUS’ univers av smykker. Sølvstuens stilsikre formspråk faller sammen med Scandinavian-design perioden, og var representert ved flere toneangivende utstillinger. Smykkene ble også solgt ved en rekke utsalgssteder fra Oslo til New York. 

I 1985 åpnet PLUS-skolen dørene, og med det var sølvstuen på PLUS lukket for videre produksjon.