Blomqvist / Nettauksjon / Om Blomqvist på nett / Antikviteter / LIV GRETA BREMS SAMLING (1945-2016)

Nettauksjon

LIV GRETA BREMS SAMLING (1945-2016)

Gjennom nesten 40 år bygget Liv Greta Brem, etter en mangfoldig karriere bl.a. som fotomodell og advokat, opp en i norsk sammenheng helt enestående samling dukker og leketøy, blant annet dukker fra Edvard Munchs barndom. Samlingen ble solgt hos Blomqvist Nettauksjon i 2017.

De siste årene har samlingen blitt huset i hennes hjem, en nygotisk villa fra 1859 i Oscarsgate, rett bak slottet, der hoveddelene av samlingen var stilt ut på en museal og systematisk måte, men også brukt som en del av innredningen i hele hjemmet. I sin samling var hun spesielt opptatt av at dukker og andre figurer skulle være uttrykksfulle – dette kan sees som en rød tråd gjennom hele hennes samling – spesielt mange av de eldre dukkenes ansikter er mer særpregede, og viser en «personlighet» utover det en vanligvis ser hos antikke dukker.

Hoveddelen av samlingen av dukker og leketøy ble solgt ved en egen katalog og auksjon – med den nærliggende tittelen «Expressions» - gjennom det spesialiserte auksjonshuset Theriault´s – «The Dollmasters» - ved en auksjon i Dallas, Texas, den 6. og 7. mai i år, med en samlet vurdering på de over 350 katalognumrene på nærmere en million dollar. Theriault´s auksjon ble tilnærmet utsolgt.

Vi presenterer her de delene av samlingen som ikke har blitt tatt med i «Expressions»-katalogen, delvis med bakgrunn i kommersiell verdi, alder eller tilstand. 

Samlingen vil bli lagt ut på nettauksjonen i to deler; ved gjennomgangen har vi forsøkt å sette sammen grupper av dukker og leker som naturlig hører sammen gjennom type dukke, alder, osv., men med en så vidt stor samling som dette, vil det nødvendigvis måtte gjøres en del prioriteringer og strenge vurderinger. 

På mange ulike samlerområder opplever vi at erfarne samlere, naturlig nok, har større kunnskaper om sine spesialfelter enn vi kan ha. Derfor er beskrivelsene av de ulike gjenstandene nøkterne, og vi tar med glede imot tilleggsinformasjon og korrigeringer til våre beskrivelser.

Vi ber også om forståelse for at vår tid og kapasitet ikke er tilstrekkelig for å f.eks. kunne si om en dukke eller et leketøy er komplett med alt tilbehør, eller om f.eks. et sett dukkeklær opprinnelig tilhører dukken. Vi har også satt sammen noen objektnummere av dukker, dukkeklær og leker, der vi har funnet dette naturlig. 

Når det gjelder hele samlingen må vi også anbefale fysisk ettersyn eller nøye ettersyn av de bildene vi legger ut på vår nettside. Mange av gjenstandene fra Liv Greta Brems samling har høy alder, og tilstanden kan være varierende. Noen gjenstander har åpenbart blitt lekt aktivt med av unge eiere, mens andre gjenstander fremstår som tilnærmet ubrukte.