Blomqvist / Nettauksjon / Om Blomqvist på nett / Antikviteter / Ingeborg Skram - liv og samling

Nettauksjon

Ingeborg Skram - liv og samling

Ingeborg Skram - liv og samling

Ingeborg Skram, født Gravdal 1920 i Odda. Gift Skram, sønn i 1945, skilt. Død 2013.

I perioden 9.-20 desember 2015 holder vi en ny spesialauksjon over Ingeborg Skrams samling.

Ingeborg Skram var utdannet kunsthistoriker, tok magistergrad på billedhuggeren Ingebrigt Vik. Gjennom studietiden forsørget hun seg som omviser på Nasjonalgalleriet, i Kunstneres hus og i Vigelandsmuseet og -anlegget.

Hun ble vitenskapelig assistent på Myntkabinettet, så konservator ved Sjøfartsmuseet og senere konservator ved Rasmus Meyers samling (nå del av Kode) i Bergen. Deretter høyskolelektor i kunsthistorie ved Statens lærerskole i forming i Oslo hvor hun var til hun gikk av med pensjon.

Hun interesserte seg for slags alle menneskelig kunstneriske uttrykk i skulptur, bilder, porselen, keramikk, bronse, tekstiler, osv., etter tiden Bergen særlig sørøstasiatisk kunst

Hennes store glede var form og dekor ved gjenstandene. Dette gjaldt også om gjenstanden var skadet hun var glad i å reparere). I liten grad var hun opptatt av gjenstandens monetære verdi.

Ved siden av den taktile følelsen og gjenstandens framtoning, var det spennende for henne å forsøke å forstå og å trenge inn i tankene hos kunstnerne. Spesielt når det gjaldt sørøstasiatisk kunst skaffet hun seg en imponerende samling av referanselitteratur som hun kunne gå på jakt i for å tid- og stedfeste gjenstandene og fatte meningen bak skapelsen av den.

Hun hadde mange kjære venner som delte hennes tenkemåte og de byttet gjenstander og solgte til hverandre, dannet studiegrupper og utvekslet synspunkter.

Hun beholdt formidlingsgleden gjennom hele sitt yrkesliv og brukte deler av sitt materiale i undervisningen. Hun var en meget populær blant studentene, og brev, kort og meldinger hun mottok fra dem i år etter at de var gått ut. 

Selv likte å uttrykke seg særlig med keramikk, tegning og maling, applikasjoner og veving. Dette var mest til privatbruk og for slektninger.

Når hennes samling nå bringes ut til andre, er det i håp om at mottakerne vil oppleve noe av den samme glede hun hadde av gjenstandene.

Til nettauksjonen her..