Blomqvist / Nettauksjon / Om Blomqvist på nett / Antikviteter / Åklær og veggtepper

Nettauksjon

Åklær og veggtepper

Åklær og veggtepper

Åkler er en betegnelse på en gruppe tepper som ble hjemmeproduserte på gårdene rundt om i Norge. Man mener at de første ble laget allerede i Vikingtiden.

 

Åkler er en betegnelse på en gruppe tepper som ble hjemmeproduserte på gårdene rundt om i Norge. Man mener at de første ble laget allerede i Vikingtiden. Ordet åkle kommer av det gammelnorske ordet àklæethi, som betyr sengteppe. Ordet er funnet i bruk i norske kilder fra 1300-tallet. 
Åkler i Norge har blant annet vært i bruk som sengetepper, påsydd skinnfeller, som likkleder, og som pynt og isolering på vegger. Man kan også finne eksempler på at åkler tidlig ble benyttet som kirkekunst, det vil si som utsmykking i kirkerom. Fra 1900-tallet ble åkler stort sett brukt som dekorative bordtepper, sengetepper og veggpryd. 
Åklene var vevd i ulike mønstre som varierte fra sted til sted. Det kunne også være forskjellige vevteknikker, for eksempel rutevev, tavlebragd, rosengang, krokbragd, halvdreiel, skillbragd og dobbeltvev. 
Teppene som ble regnet for å være svært verdifulle, var knyttet opp mot kristne seremonier. De ble ofte gitt i gave i forbindelse med dåp, konfirmasjon og bryllup. På Vestlandet ble åkle også brukt som lik-teppe ved begravelser. 
Materialene var plantefarget ull- og lin-garn, som var tilgjengelig på alle gårder den gangen. Mønster og vevteknikk kunne variere fra bygd til bygd. Siden dette var husflid/folkekunst kunne det ofte være store variasjoner i utforming og kvalitet. 
Under Nasjonalromantikken i Norge (ca. 1840-60). Våknet interessen for folkekunsten. Etter hvert ble mange av disse åklærne gitt som gave til i våre muséer. 
KIlder: http://www.ruteaakle.no/aklaer/ 
https://no.wikipedia.org/wiki/%C3%85kle

Har du åklær og veggtepper du ønsker å få vurdert eller solgt? Vennligst kontakt ekspert Alexander Foss i dag.