Blomqvist / Nettauksjon / Om Blomqvist på nett / Antikviteter / ÅKLÆR, VEVNADER OG VEGGTEPPER

Nettauksjon

ÅKLÆR, VEVNADER OG VEGGTEPPER

ÅKLÆR, VEVNADER OG VEGGTEPPER

Åklær er en betegnelse på en gruppe tekstiler som ble hjemmeproduserte på gårdene rundt om i Norge. Man mener at de første ble laget allerede i vikingtiden, og er således et tusenårig tradisjonshåndverk i Norge.

Ordet åkle kommer av det gammelnorske ordet àklæethi, som betyr sengteppe. Ordet er funnet brukt i norske kilder fra 1300-tallet. 

I Norge har åklær blant annet vært i bruk som sengetepper, påsydd skinnfeller, som likkleder, og som pynt og isolering på vegger. Man kan også finne eksempler på at åklær tidlig ble benyttet som kirkekunst, det vil si som utsmykking i kirkerom. Fra 1900-tallet ble åklær stort sett brukt som dekorative bordtepper, sengetepper og veggpryd – og til dels som tepper på gulv.

Åklærne var vevd i ulike mønstre som varierte fra sted til sted. Det kunne også være forskjellige vevteknikker, for eksempel rutevev, tavlebragd, rosengang, krokbragd, halvdreiel, skillbragd og dobbeltvev. Siden dette var husflid/folkekunst kunne det ofte være store variasjoner i utforming og kvalitet. Materialene er stort sett plantefarget ull, vevet på renning av enten ull eller lin. Teppene som ble regnet for å være svært verdifulle, var knyttet opp mot kristne seremonier eller julen. De ble ofte gitt i gave i forbindelse med dåp, konfirmasjon og bryllup. På Vestlandet og Telemark spesielt, ble åkle også brukt som lik-teppe ved begravelser. 

Har du åklær og veggtepper du ønsker å få vurdert eller solgt? Vennligst kontakt ekspert Alexander Foss i dag.